![](/media/lib/117/n-tzrustka-a5ac0a9f794219913106ccc5a23f8a8c.jpg)
Bilirubina zwiększa przeżywalność wysp trzustkowych
12 sierpnia 2016, 10:49Podczas badań na myszach będąca przeciwutleniaczem bilirubina hamowała reakcję immunologiczną po przeszczepie wysp trzustkowych.
![](/media/lib/317/n-nowa-klasa-peptydow-60103051c14097ae845671bb0ff22862.jpg)
Peptydy do walki z amyloidem
14 sierpnia 2018, 11:16Niemieccy naukowcy opisali nową klasę peptydów makrocyklicznych (MCIPs), które skutecznie hamują tworzenie blaszek amyloidowych.
![](/media/lib/382/n-diego-70fd9085d30b658a7029672343e98aab.jpg)
Diego – żółw, który uratował swój gatunek
15 stycznia 2020, 14:20Diego, żółw który uratował swój podgatunek, zostanie wpuszczony na wolność. Liczący obecnie około 100 lat samiec jest przodkiem około 40% z liczącej ponad 2000 osobników populacji żółwi słoniowych z Españoli (Chelonoidis hoodensis). Właśnie ogłoszono, że zakończył on swoją misję i może odzyskać wolność.
![](/media/lib/479/n-komorkan-5644067f796a0c082215dc025989fbcb.jpg)
Olej palmowy wspomaga przerzutowanie nowotworów
12 listopada 2021, 09:37Olej palmowy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym. Znajdziemy go w słodyczach, margarynach czy żywności dla niemowląt. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzega, że olej palmowy zawiera najwyższe wśród tłuszczów roślinnych stężenie substancji potencjalnie rakotwórczych. Naukowcy z Institute for Research in Biomedicine opisali, w jaki sposób kwas palmitynowy – obecny głównie w oleju palmowym – zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworów
Hot dogi wywołują mutacje
16 sierpnia 2006, 16:06Wszyscy wiemy, że hot dogi nie są zbyt zdrowe. Ostatnio chemicy zauważyli jednak, że mogą one zawierać składniki powodujące mutacje DNA, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory.
![](/media/lib/28/1211295441_709734-b2f6c954a61fcd608e6b76fde7c2f3c2.jpeg)
Trzy wymiary, jedno proste rozwiązanie
9 października 2008, 18:42Co łączy zwykłe kurze jajo z zaawansowanymi badaniami laboratoryjnymi?
![](/media/lib/55/babelki-w-oliwie-49678e95686df59bfaba5241fdb72a30.jpg)
Składnik oliwy zmienia białka
2 października 2009, 09:29Oleokantal, związek występujący naturalnie w oliwie z oliwek, zmienia budowę neurotoksycznych białek przyczyniających się do wystąpienia choroby Alzheimera. Zmiana strukturalna uniemożliwia im uszkadzanie neuronów (Applied Pharmacology).
![](/media/lib/82/grabarz-zoltoczarny-0221053fb02167316151aa8d27b6b3eb.jpg)
Antybakteryjne powlekanie padliny
26 sierpnia 2011, 09:27Chrząszcze grabarze powlekają zapasy żywności dla larw antybakteryjną wydzieliną z gruczołów odbytu. Dzięki temu padlina się nie psuje, a potomstwo ma większe szanse dożyć dorosłości.
![](/media/lib/174/n-kajman-okularowy-c25bfd55df5ac3aee981febb27bd70a4.jpg)
Intensywna uprawa bananów szkodzi kajmanom okularowym
19 września 2013, 10:26Światowy popyt na banany wiąże się z zanieczyszczeniem krokodyli (Crocodilia) z Ameryki Środkowej. Gdy naukowcy, których artykuł ukazał się w piśmie Environmental Toxicology and Chemistry, zbadali próbki krwi kajmanów okularowych (Caiman crocodilus), zauważyli, że intensywne wykorzystanie pestycydów na plantacjach prowadzi do zatrucia gadów na obszarach chronionych.
![](/media/lib/107/n-pszczola-miodna-67917c8c33ef10ef3dd45417efeece36.jpg)
Nie trzeba zastrzyku, wystarczy koktajl
3 sierpnia 2015, 10:48Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, w jaki sposób pszczoły "szczepią" swoje potomstwo. Przełomowe ustalenia są owocem wieloletnich badań.